Фон дер Ляєн: Україна буде визначати умови справедливого миру

Фон дер Ляєн: Україна буде визначати умови справедливого миру

Умови справедливого миру в Україні, проти якої воює країна-агресорка Росія, визначатиме саме Україна. Про це глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила 16 червня за підсумками саміту, трансляцію вів Офіс президента України.

“[Нелегітимний президент РФ Володимир] Путін не серйозний щодо завершення війни. Він наполягає на капітуляції, він наполягає на здачі українських територій, навіть територій, які сьогодні не окуповані, він наполягає на роззброєнні України, залишаючи її вразливою для подальшої агресії. Жодна країна ніколи б не прийняла таких жахливих умов. Тому життєво важливо, щоб Україна могла протистояти агресії. […] Україна буде визначати умови справедливого миру”, – сказала вона.

Глава Єврокомісії підкреслила, що у 2023 році резолюцію щодо миру в Україні підтримали 141 країна, “абсолютна більшість” яких приєдналася до саміту миру у Швейцарії.

“Я закликаю Росію почути заклик світової спільноти: поважати територіальну цілісність і суверенітет України, завершити імперіалістичне насильство і повернути назад дітей. Коли Росія скаже, що вона готова до миру, спираючись на статут ООН, тоді настане час включити її до мирних зусиль і прямувати до миру як до фінальної стадії процесу. Я сподіваюся, це станеться швидко”, – заявила фон дер Ляєн.

Related posts