Чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі: пояснення експерта

Чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі: пояснення експерта

На думку Коваленка, угруповання ЗСУ в Курській області не змінило б ситуацію на Донбасі.

Наступу Сил оборони України в Курській області РФ, що розпочався 6 серпня, ніхто не очікував – як і тих результатів, які він продемонстрував, і тому оцінити його наслідки складно. Як пише військовий експерт Олександр Коваленко в матеріалі для Oboz.ua, головною критикою цієї операції було те, що спрямовані на її виконання ресурси можна було відправити для контрнаступу на Донбасі.

“Скажу відразу. Той, хто думає, що тими силами і засобами, які були використані для Курської операції, можна було б провести успішний контрнаступ на Донбасі і звільнити, наприклад, понад 1200 квадратних кілометрів території, вкрай далекий від військової науки”, – зазначає він.

За словами експерта, угруповання ЗСУ, яке використовується в Курській області, нічого б не змінило на Донбасі – тільки розтягнуло б процес наступу росіян, чисельністю змушуючи їх гальмувати за низкою напрямків. Але ні зупинити, ні тим більше піти в контрнаступ – не вдалося б.

“По суті Курське угруповання Сил оборони на Донбасі затримало б окупантів на пару тижнів і більше нічого”, – пояснює Коваленко, зазначаючи, що натомість у Курській області вдалося досягти значних результатів.

“Повний розвал прикордонної логістики, особливо залізничної, що йде в Бєлгородську область. З низки інших напрямків неохоче, але все ж таки командування росіян почало передислоковувати підрозділи – і цей процес буде тільки наростати, оскільки стабілізувати ситуацію вони досі не здатні. Під контроль Сил оборони перейшло понад 1200 квадратних кілометрів Курської області, а якщо врахувати ізоляцію Глушківського району, то ця площа може найближчим часом перевищити 1500 км. Крім того, полонені, поповнення обмінного фонду тощо”, – пише експерт.

Він ще раз підкреслює, що настільки значних результатів Силам оборони на Донбасі домогтися б не вдалося.

Курська область – новини

На початку серпня ЗСУ почали наступати на Курщині і вже взяли під контроль більш ніж 90 російських населених пунктів. На звільненій території українська сторона створила військову комендатуру.

Як повідомляють аналітики ISW, Росія передислокувала деякі свої підрозділи з-під Часового Яру Донецької області України в Курську область, щоб спробувати зупинити просування ЗСУ. Водночас, за даними Bild, ЗСУ в Курській області починають бій за великий населений пункт – Кореневе.

Related posts